Historiske fliser er 100% håndlavede cementfliser. Det er et gammelt håndværk, som skaber et unikt og autentisk produkt. Fliserne er lavet uden varme og de ​​anvendte materialer er miljøvenlige og bæredygtige. Der forekommer små afvigelser i farve og tykkelse, hvilket er et tegn på, at fliserne er håndlavede. Sådanne små afvigelser skal betragtes som normalt. Det er netop disse egenskaber, der giver Historiske fliser en unik karakter.

Historiske fliser er ubehandlet og skal imprægneres før og efter fugning! 

Til alle, der ønsker at bruge en håndværker, anbefaler vi følgende fremgangsmåde: Det er en god idé at imprægneres fliserne 1 gang inden de lægges. Lad håndværkeren lægge fliserne og imprægnere dem endnu engang inden fugning. Efter fugen er tør, kan du sagtens imprægnere fliserne selv endnu engang.

Historiske.dk samarbejder med en specialist, som gerne giver et uforpligtende tilbud på at lægge dine fliser. Kontakt os for mere information.

I badeværelset, anbefaler vi, at du bruger keramiske fliser eller en brusebund på gulvet i brusenichen. Har du brusekabine eller badekar kan du uden problemer benytte vores fliser på hele badeværelset.

På siden med “kunde billeder”, kan du se nogle flotte eksempler på, hvordan andre har indrettet sit badeværelse, med vores Historiske fliser.

Når du skal lægge dine Historiske fliser:

Fliserne skal placeres på en fast overflade (ikke en bevægelig). Et træ gulv skal være dækket med mindst 12 mm gipsplade / spånplade, som både er limet og skruet fast på trægulvet.
Vi anbefaler dog, at fjerne trægulvet og fastgøre gipsplader / spånplader direkte på undergulvet, hvis det er muligt. Det er en god idé at udskifte den gamle isolering, ved samme lejlighed, hvis denne er ”sunket”.
Historiske fliser kan selvfølgelig også lægges direkte på pudslag eller betondække.

Det er altid en god idé at prime flisens underside, men ikke et “must” .

TIP: Professionelle gulvlæggere har fortalt os, at det altid er en god idé, at lægge fliserne ud på gulvet og imprægnere dem med et let strøg per behandling. Dette skyldes, at fliserne har en meget porøs overflade, som let tager imod skidt og fingeraftryk. Disse skader kan ikke genoprettes. Dette er en smule omstændigt, men vores erfaring viser os, at det giver det langt bedste resultat.

Sørg for, at limen dækker 100 %, så undgår du luftlommer, som kan forårsage, at fliserne løsner sig med tiden. Har du ikke gulvvarme anbefaler vi to millimeter fuge. Har du guldvarme anbefaler vi 4 mm fuge mellem fliserne.
Vent helst omkring 6 uger med at tænde for gulvvarmen og hæv kun temperaturen gradvist.

Du skal forvente et forbrug på 1,5 til 2 gange mere end det normale forbrug af fliseklæber i forhold til traditionelle fliser ( 4-6 mm).
Dyp Historiske fliser hurtigt i rent vand (1-2 sekunder), før påføring af fliseklæber. Så fordeles limen mere jævnt.
Historiske fliser skal lægges uden brug af gummihammer, brug kun hånden til at presse flisen på plads.
Fliser skæres bedst med en vandafkølet fliseskærer.

 

Klargøring før fugning:

– Det er smart at bruge et par rene sokker (købe et par nye), så sætter du ikke aftryk på fliserne.
– beskidte knæbeskyttere er heller ikke en god idé…
– Dæk gulvet med pap og vente et par dage, indtil gulvet er tørt med at gå på det.
– Cement rester fjernes med 3M Scotch-Brite, eller meget fint sandpapir.
– Vask gulvet over med rent vand – ingen sæbe, og vent med yderligere behandling af fliserne indtil de er helt tørre.

Imprægnering:

Gulvet skal være helt tørt. Lad fliserne lægge nogen tid inden første behandling efter de er lagt. Fugt fra fliserne skal fordampe inden de imprægneres. Imprægneres der for tidligt, kan der opstå fugtlommer, som vil sætte uoprettelige skjolder på fliserne, samtidig med at imprægneringen ikke vil fungere optimalt.

Behandlinger med Fila:

1) Fila Hydrorep
– Gulvet skal være helt tørt efter fliselægningen.
– Før fugning af Historiske fliser bør der behandles med et lag af Fila Hydrorap, se flasken
– Påfør Hydrorap. Sørg for, at fliserne er helt rene før behandlingen påbegyndes
– Tørretid 24 timer før fugning

2) Fugning
– Det kan være en fordel at fugte mellem fliserne før fugning, men der må ikke stå vand.
– Fuge
– Brug en fleksibel fuge, gerne med Nano teknologi
– Vælg en off-white eller lys grå fugemasse. Du må IKKE bruge én meget mørk farve.
– Fug kun omkring 1 m2 og vaske derefter det overskydende fugemasse væk med rent vand, før du fortsætter. Skift vand ofte.
– Tryk på fugerne i mellemrummene mellem fliserne og fjern det overskydende materiale med en gummiskraber straks herefter.

– Giv fugemassen en tørretid på omkring 48 timer

3) Filafob

– Efter fugning skal fliserne behandles med 3–4 strøg af Filafob (6-12 timers tørretid med behandlingerne)
– Brug en lakpensel til at påføre.
– Når du påfører lag 2, 3 og 4 skal overskydende Filafob, som ikke er trukket ned fliserne, tørres af med en fnugfri klud inden for 5-10 min.

– VIGTIGT, Filafob må ikke tørre på overfladen.

– “Vand test” – kan en dråbe vand perle på overfladen, er det ikke nødvendigt, at behandle yderliggere.
– Forbrug til 10 m2. Filafob ca. 2 liter og Fila Hydrorap ca. 1 liter pr. påføring
– Har du fulgt ovenstående vejledning, så burde dine nye historiske fliser rigtig imprægneret/pletbeskyttet.

4) Wax
– I tørre rum eller tørre zoner af badeværelset kan der også påføres et lag voks.
– Det mest anvendte er Fila Matt (mat overflade) eller Filasatin (silkemat overflade).
– I bruseren (våd zone), anbefaler vi, at bruge en keramisk flise eller en brusebund, som ikke skal imprægneret.
– Voksen påføres gulvet med en fleecemop eller lignende i et tyndt lag. Tørretid ca. 1 time
– Når fliserne skal rengøres skal det ske med et pH- neutralt rengøringsmiddel, som Fila Cleaner. Dette er vigtigt, så vokslaget ikke bliver vasket væk.
– Normalt vokslag forbliver på fliserne omkring 3-5 måneder, afhængig af hvor eksponeret fliserne er mod vand. Man kan med fordel tilføje en smule voks til vaskevandet, når der rengøres.
– Er der gulvvarme, må dette ikke tændes før tidligst 6 uger efter fliserne er lagt

Legges flisene på varmekabler skal varmen ikke slå på før etter 6 uker. Sett varmen forsiktig , f.eks. 10 grader og øk varmen til komforvarme over litt tid.

 

Fila produkter:

 

 

 

 

 

 

Fila Hydrorep og Fila Fob får du kjøpt av oss,
eller hos Fired Earth i København.

 

 

 

 

 

Rengøring:

Undgå syreholdige rengøringsmidler såsom Ajax. Sikre at dine vaskemidler er pH-neutrale (f.eks Fila Clean).
Får du mærker eller pletter der er vanskelige, at fjerne, så prøve først med lidt skure creme. Hvis det ikke virker kan du prøve med fint sandpapir, før du behandler med koncentreret voks. Husmor trick: bagepulver og citron.

 

Rengøringstip fra Henrik:

Vi har haft Historiske fliser i næsten to år. Fliserne blev grundigt imprægneret og fik 3-4 lag Fila Satin efter fugning. Uden at være specialist, mener vi, at det bedste resultat opnås ved regelmæssigt at vaske fliserne med et blandingsforhold Fila Cleaner (opvaskemiddel) og Fila Satin (voks) – 2 hætter af hver. Det dufter rent og beskytter på samme tid, og det efterlader over tid en dejlig voks finish, der bare bliver stærkere og stærkere med tiden.

Set i bakspejlet har vi været omhyggelige med at fjerne pletter omgående, såsom blåbær, rødvin osv. Det har overhovedet ikke været noget problem.

“Du godeste, hvor har I lagt et smukt gulv” – er en kommentar vi ofte får fra venner og bekendte. Vi har endnu ikke haft besøg af nogen, som ikke kommenteret positivt på vores flotte gulv.

Ovenstående vejledning skal ses som en guide og ikke en garanti. Læs altid producentens (behandlingsmidler til fliserne) beskrivelse omhyggeligt! Historiske fliser er ikke ansvarlig for eventuelle håndværksfejl begået under og efter lægningen/behandling.